En toen was er licht!

Het frame voor de modelspoorbaan is af en er is licht!

 

Nu ik nog overal bij kon heb ik de dag/nacht simulator van Digikeijs, de DR4050, geplaatst. Deze maakt gebruik van 2 ledstrips, één met warmwit licht en een met gekleurde leds (RGB).

 

Tegen de achterwand heb ik hardboard platen gezet met als doel op termijn fotoachtergronden op te kunnen hangen. Tot die tijd is het voorzien van een blauw kleurtje.

 

In het frame heb ik een lade gemaakt van 120 x 60 cm. Deze is volledig uit te trekken en klikt zich dan vast. In de lade komt een programmeerspoortje te liggen.

 


Ik programmeer de decoders van mijn treinen met een SPROG. Daarvoor is een apart spoor nodig. Deze gaat zijn plek vinden in een lade onder de baan. Met speciale laderails kan deze geheel worden uitgetrokken. Hij klikt zichzelf dan vast. 

De achterwand is voorzien van hardboard platen. Deze zijn op de lattenconstructie geschroefd. De schroefgaten zijn geplamuurd en geschuurd zodat er na schilderen een glad oppervlak is te zien.


Met lichte druk is deze weer te sluiten. De lade is 120 cm breed en 60 cm diep. De bodemdiepte van de lade is 5 cm.

Na het schilderen van de achterwand is er een hemelsblauw uitzicht te bewonderen. Ik heb een lichte tint blauw gekozen. Deze geeft meer dieptewerking. Tot de tijd dat er foto achtergronden zijn hoef ik in ieder geval niet tegen hout aan te kijken.


Tip!

 

Ik heb in eerste instantie de ledstrips vanuit de hoeken van het frame geplaatst. Daarmee krijg je wel storende lichtpunten op de zijkanten.

Nadat ik de strips tot circa 10 centimeter vanuit de hoek had weggeknipt werd de verdeling van het ligt egaler. Op plekken waar ik niet meer kon knippen heb ik de leds met zwarte verf overschilderd.

Door de L-vorm van de opbouw moest er een T-splitsing komen in de ledstrips. Met wat soldeerwerk en kroonstenen is dat opgelost.

De eerste bedrading is hiermee een feit. Deze is dan ook maar netjes weggewerkt. Goed voorbeeld doet goed volgen...